Inclusion Europe: ‘Menselijke waardigheid van ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking centraal’ op congres ‘Ageing people with intellectual disabilities and their families’ in Slovenië

Inclusion Europe:  ‘Menselijke waardigheid van ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking centraal’ op congres  ‘Ageing people with intellectual disabilities and their families’ in Slovenië
Op het congres ‘Ageing people with intellectual disabilities and their families’ van Inclusion Europe, stond de menselijke waardigheid van ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking centraal.  Platform VG/KansPlus heeft van 30 mei tot en met 1 juni deelgenomen aan de conferentie ‘Ageing people with intellectual disabilities and their families’ in Ljubljana in Slovenië. KansPlus heeft namens Platform VG op deze conferentie gesproken over Kwaliteit van leven van ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie . We maakten hierbij gebruik van het  door Platform VG/KansPlus uitgevoerde inventariserende onderzoek naar ervaringen van vertegenwoordigers van ouder wordend mensen met een verstandelijk beperking die van instellingszorg gebruik maken en het daarna verschenen rapport . Op grond van het onderzoek en het rapport werden producten ontwikkeld: instrumenten: digitale wegwijzers, films en een handreiking.
Op de slotbijeenkomst werd een samenvatting van het congres gegeven.

Aanwezigen
Op het congres waren deelnemers aanwezig uit Australië, Oostenrijk, België, Canada, Kroatië, Tsjechië Republiek, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Israël, Italië, Letland, Libanon, Litouwen, Noorwegen, Portugal, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Engeland.

Lezingen en workshops
Er werden ongeveer 30 lezingen gehouden door experts, mensen met een beperking, familie, professionals. Na de plenaire bijeenkomsten konden de deelnemers participeren in de werkgroepen.  De onderwerpen waren ingedeeld naar de volgende interessegebieden: ouder wordende mensen met verstandelijke beperkingen, ouder wordende families met gezinsleden met een verstandelijke beperking, diensten en voorzieningen die aansluiten bij de behoeften van ouder wordende mensen, activiteitenprogramma’s voor senioren, beleidsontwikkelingen op het gebied van kwaliteit van leven van senioren met een verstandelijke beperkingen hun families.

Nous aussi
Fabrice Vannobel van de organisatie ‘Nous Aussi’ uit Frankrijk vertelde hoe het voor hem is om ouder te worden: ’We zijn bezorgd over onze gezondheid als we ouder worden, we hebben gezondheidscheck-ups nodig, we hebben goede voeding nodig, we willen minder werken voor we met pensioen gaan’.
IMG_6909

Platform VG/KansPlus
Dickie van de Kaa, adjunct directeur van KansPlus, Belangennetwerk verstandelijk gehandicapten, sprak namens Platform VG over de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperkingen en de betrokkenheid van familie
IMG_6921

Meer informatie over de handreiking, wegwijzers en film op http://www.kansplus.nl/over-kansplus/het-project-kwaliteit-van-leven-kent-geen-leeftijd-en-beperking/

Artikel in de Markant van mei 2013
Markant#5_2013_16-20
www.markant.nl