Verslag Landelijke Kiezersdag 11 februari

Op zaterdag  11 februari vond de landelijke Kiezersdag voor mensen met een verstandelijke beperking plaats, georganiseerd door MEE en Pro Demos. Dickie van de Kaa, directeur van kansPLus, zat in de jury om de ‘beste politicus eenvoudig communiceren te kiezen.

Andere juryleden waren Jade Haakman (Fonds vg), Anne van Eijndhoven (beleidsadvisieur College voor de rechten van de mens), Andries lever (ervaringsdeskundige LFB) en Walter Freeman (moderator debat instituut).

In de ochtend waren er bij Prodemos workshops over ‘Wat is de Tweede Kamer’ , ‘Waar kan ik op stemmen’, ‘ Wat zijn de verschillen tussen de programma’s van verschillende partijen?’ en ‘ Waar let je op als je als je nadenkt op welke partij je gaat stemmen?’
Ook is er gewezen op de samenvattingen van alle partijprogramma’s die in eenvoudige taal beschikbaar zijn. De deelnemers kregen een rondleiding over het Binnenhof en in de Ridderzaal. De deelnemers konden ook hun stem uitbrengen, nadat uitleg was gegeven over de werkwijze van het stemmen.

Meer informatie en de partijprogramma’s in eenvoudige taal is te vinden op www.stemjijook.nu .
Hier kan ook de speciale verkiezingskrant voor mensen met een verstandelijke beperking worden besteld.

In de middag vond het politieke debat plaats over toegankelijkheid, zorg werk, onderwijs en veiligheid. Groen Links, PvdA, VVD, PVDD, CDA, SP, D66, CU, SGP en 50+ deden mee aan het politieke debat. Het debat werd geleid door Johan Overdevest, geassisteerd door Michiel Zeeuw en Monique van der Meij van de LFB.

Men was het met elkaar eens dat het mogelijk moet zijn dat mensen met een verstandelijke beperking ondersteuning krijgen in het stemhokje, mits de veiligheid geborgd is.

De VVD wilde de stemcomputer invoeren. Uit de zaal klonk het geluid dat de stemhokjes te hoog zijn voor mensen in een rolstoelen dat de informatie ook in braille beschikbaar moet komen. Sommige partijen bieden het programma al in braille aan. Mensen met een auditieve problemen vonden dat informatie ook voor hen toegankelijker gemaakt moet worden.
De zaal vond ook dat de partijen niet alleen in verkiezingstijd met de mensen moeten praten, maar ook daarbuiten. De SP vond dat er ook meer geld moet komen voor de gehandicaptenzorg en niet alleen voor de ouderenzorg en dat ook thuiswonende mensen goede zorg en ondersteuning moeten krijgen.  De PVDD vond dat voorkomen moet worden dat de zorg gemeden word. Men vond ook dat er veel afgebroken is en dat de sociale werkvoorziening belangrijk is en blijft in de samenleving, naast banen in ‘gewone’ bedrijven. Het PGB moet in elke gemeente hetzelfde worden uitgekeerd. Groen Links pleitte voor de onafhankelijke cliëntenondersteuning.

Het was een geanimeerd debat waar de zaal volop aan meedeed.

 

De Klip en Klaar prijs  voor beste politicus eenvoudig communiceren werd gewonnen door Renske Leijten van de SP. Zij kreeg ook de meeste stemmen uit de zaal.