Samen komen we verder in de zorgvuldige aanpak van seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking

Op 7 september 2018 organiseerde KansPlus een studiedag over een zorgvuldige aanpak van seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking voor cliënten, cliëntenraden, familieverenigingen en vertegenwoordigers van mensen met een verstandelijke beperking.

Elk jaar zijn er honderden meldingen van een vermoeden van seksueel misbruik van cliënten in de gehandicaptenzorg. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om een vermoeden van seksueel misbruik tussen cliënten die in een instelling wonen of onder toezicht van een instelling vallen.

Aan de hand van vier thema’s gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek. Elk thema werd ingeleid door Aafke Scharloo en Henk Kouwenhoven. Door hun deskundigheid en vanuit hun verschillende achtergrond werden de thema’s op diverse manieren belicht.

De thema’s die besproken werden zijn:

  • Vermoedens en wat dan?
  • Het taxatiegesprek
  • Hope gaat het verder?
  • Preventie: wat kunnen wij doen?

De volledige PowerPointpresentatie kunt u hier lezen.
In de presentatie en in deze hand-out vindt u meer informatie met o.a. verschillende links.

KansPlus is Aafke Scharloo en Henk Kouwenhoven dankbaar dat zij hebben willen bijdragen aan deze studiedag. Het was een leerzame ochtend waarin we een stap gezet hebben in meer bewustwording en kennisoverdracht, mede dankzij het dagvoorzitterschap van Dik de Jongh.

 

 

Voor vragen over dit of over andere onderwerpen kunt u contact opnemen met het Kennis -en adviescentrum van KansPlus/VraagRaak via advies@kansplus.nl of van maandag t/m donderdag van 10.00 uur tot 13.00 uur via 030-2363750.

presentatie KansPlus 070918
handout_KansPlus studiedag seksualiteit_def

Deze dag werd mede financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van Onderling Sterk Arnhem en Omstreken.