Handreiking coronacrisis lokale cliëntenraden gereed

KansPlus stelde de afgelopen maanden samen met het LSR een handreiking op over wat lokale cliënten- en verwantenraden in de gehandicaptenzorg kunnen doen tijdens de coronacrisis. Nu het aantal besmettingen weer omhooggaat en er weer nieuwe maatregelen komen, kan een handreiking u als raad meer dan ooit helpen.

Lokaal meebeslissen

De strengere corona-maatregelen hebben flinke invloed op het dagelijks leven van mensen met een beperking die in een woonlocatie wonen of dagbesteding krijgen. Het is daarom heel belangrijk dat zij en hun naasten op locatieniveau over de maatregelen kunnen meedenken, adviseren en meebeslissen. Zelf, of via de cliënten- en verwantenraad.

Maar: hoe zorg je als lokale cliëntenraad of huiskameroverleg dat je mee kunt beslissen? Wat zijn manieren om veilig te blijven vergaderen in coronatijd? En hoe hou je goed contact met de andere bewoners, zodat je weet wat er bij hen speelt? Al deze vragen en meer beantwoorden we in deze handreiking.

In de handreiking staan onder meer tips en adviezen over:

  • Afspraken maken met de locatiemanager
  • Het toetsen van corona-maatregelen: hoe bewaak je de kwaliteit van leven en geef je advies?
  • Het regelen van hulp en ondersteuning. Bijvoorbeeld bij digitaal vergaderen en het houden van contact met de achterban.

Bestellen & downloaden

U kunt de handreiking vanaf vandaag gratis downloaden. Er is ook een vereenvoudigde versie van de handreiking beschikbaar.

Download hier de Handreiking corona lokale cliëntenraden

Download hier de vereenvoudigde versie Handreiking corona lokale cliëntenraden

Aangesloten raden bij VraagRaak, het steunpunt medezeggenschap van KansPlus en leden van het LSR kunnen daarnaast eenmalig kosteloos een gedrukte versie aanvragen. We sturen u als lid dan per post gratis een papieren exemplaar toe. Fijn om te hebben! Bent u lid en wilt u meerdere gedrukte handreikingen? Dan zijn de kosten € 5,- per stuk, exclusief de verzendkosten.
Stuur een mail naar info@kansplus.nl met uw adresgegevens en het aantal te bestellen exemplaren.

Voor niet-leden in ons relatiebestand vragen we voor de gedrukte versie per stuk een bijdrage van € 7,50 exclusief de kosten voor verzending. Bestel dan via onze webwinkel.

Ook relevant voor anderen

Goed om te weten: de handreiking is niet alleen voor lokale raden, er staan ook zeer bruikbare adviezen in voor centrale cliënten- en verwantenraden, zorgprofessionals en managers.