Congres (H)erken jij dementie? 18 maart 2021

Op 18 maart 2021 heeft KansPlus het digitale congres (H)erken jij dementie? georganiseerd. Dit was een digitaal congres voor naasten van mensen met een verstandelijke beperking. Het ging onder andere over het begrijpen van signalen, het samen werken aan passende ondersteuning en over het (h)erkennen van gedrag van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Er waren workshops, sprekers en theater Kracht van Beleving en we deelden ervaringen met elkaar. Ook waren er professionele ondersteuners bij die vaak samen met naasten deelnamen.

Via de links hieronder kunt u delen van het congres terugkijken. Ook als u er op 18 maart niet bij was.

  • Opening en quiz van Alain Dekker via deze link
  • Interview met Saskia Vos en theater Kracht van Beleving via deze link. Het verhaal van Saskia en haar broer Joost is eerder in PlusPunt verschenen en kunt u hier lezen.
  • Lezing ‘Signalen en diagnostiek’ door Alain Dekker en uitvoering theater Kracht van Beleving na lezing ‘Emotionele impact’ van Marja Oud via deze link.
    Helaas is er geen videoregistratie van de lezing van Marja Oud. Zij heeft in haar lezing verwezen naar het diepte-interview met vrijwilligers, over Lucien. Dit kunt u hier lezen.
  • Workshop ‘Signalen en diagnostiek ‘door Alain Dekker via deze link
  • De cartoons van Suus via deze link
  • Afsluiting met Dickie van de Kaa, Ingrid Beerse en het theater Kracht van Beleving via deze link

Ook zijn de presentaties van bijna alle workshops beschikbaar via de volgende links:

  1. Samen beslissen samen doen door Marjan Maaskant
  2. Dagactiviteiten voor ouderen door Erwin Schenzel
  3. Signalen en diagnostiek door Alain Dekker, een video van de workshop via deze link.  Ook informatie via dit artikel en over de BPSD-DS evaluatieschaal via deze link
  4. Weten, vergeten en begeleiden (spel) door Hilair Balters, informatie via deze link
  5. Dementietafels en kennisnetwerken door KansPlus, Stichting Zet en D2
  6. Samenwerken met naasten door Lisa Delmée

Wij vragen u de beelden en presentaties niet zelf te delen, maar te verwijzen naar deze pagina. Of neem contact op met de personen die de lezingen en workshops verzorgden. Dit in verband met de privacy- en eventuele auteursrechten.

Het congres maakt onderdeel uit van het programma Samen kom je verder: dementie bij mensen met een verstandelijke beperking beter in beeld. KansPlus is een van de deelnemende organisaties. Kijk op https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/oudere-clienten/samenwerkingsverband-dementie voor meer informatie over het project en op www.herkenjijdementie.nl