Nieuws over stapeling bezuinigingen op gehandicaptenzorg

Nieuws over de brief n.a.v. verzoek Kamerbrief over controversieelverklaring Wlz-behandeling en vervolg twee andere Wlz-maatregelen.

Zorgaanbieders, professionals en cliënten- en verwantenorganisaties in de gehandicaptenzorg maken zich grote zorgen over de stapeling van bezuinigingen op de zorg voor mensen met een beperking in de komende jaren. Brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en cliënten- en verwantenorganisaties Ieder(in), Lfb en KansPlus stuurden daarom samen met beroepsverenigingen NVAVG, BPSW, V&VN, NVO en NIP eind mei een brief aan de formateur en de partijen die recent het Hoofdlijnenakkoord sloten.

Minister Helder heeft aan de Eerste en Tweede Kamer laten weten dat drie bezuinigingen op de langdurige zorg (Wlz), van samen 615 miljoen euro (waarvan 152 miljoen euro op de gehandicaptenzorg) in 2025 niet doorgaan (tenzij de Kamer het eerdere besluit om deze bezuinigingen controversieel te verklaren binnen 10 dagen terugdraait). Voor de jaren daarna staan ze wel nog gewoon in de begroting ingeboekt, maar voor 2025 is dit eenmalig goed nieuws.

Lees hier meer.

Lees meer over de bezuinigingen in de gehandicaptenzorg.

Lees de brief aan de Tweede Kamer commissie.