Versoepeling van vervoer voor mensen met een verstandelijke beperking

Op 11 juni heeft het RIVM het advies voor vervoer van mensen met een verstandelijke beperking en ouderen aangepast.

Het is op dit moment te vroeg om de vervoersrichtlijnen gelijk te trekken met die van het openbaar vervoer stelt het RIVM. Wel is het met de oplopende vaccinatiegraad mogelijk om maatregelen enigszins te verruimen naar een bezetting van 2/3, waarbij het uitgangspunt is dat per bank 2 mensen kunnen plaatsnemen met een lege stoel tussen hen in. Hierbij zit er geen passagier naast de chauffeur. De chauffeur en passagiers die tot deze doelgroepen behoren dragen een medisch mondneusmasker. Voor een deel van de personen zal het niet mogelijk zijn om een mondneusmasker te dragen. Gezien de huidige vaccinatiegraad en de actuele infectiedruk is het verantwoord dat deze mensen zonder verdere aanpassingen aan de bezettingsgraad mee kunnen met de taxi.
De eis dat er maximaal een persoon per rij stoelen of per bank mag zitten en dat personen niet recht achter elkaar mogen plaatsnemen, wordt hiermee losgelaten.

Als iedereen binnen de doelgroepen de gelegenheid heeft gehad om zich te laten vaccineren en/of de infectiedruk laag is, kunnen de richtlijnen gelijk gesteld worden met het openbaar vervoer. Wanneer dat is, is nu nog niet bekend.

Genoemde versoepeling biedt meer ruimte om dagbesteding terug te brengen naar een niveau van ‘voor corona’. Vervoer is nu een minder dringende reden om niet te versoepelen.

Het advies van het RIVM is hier te lezen: 2021 06 11 Versoepeling vervoer ouderen