Ik ben broer of zus

Broers en zussen zijn erg belangrijk in het leven van iemand met een verstandelijke beperking, ook al zal bij het ouder worden het contact niet meer dagelijks zijn. Broers en zussen blijven de herinnering aan vroeger en bieden daarmee een belangrijk anker in het bestaan. Daarnaast zien we dat broers en zussen bij het ouder worden hun ouders steeds meer gaan helpen bij het zorgen voor hun broer/zus met een beperking. Als de ouders zelf nog leven en vitaal genoeg zijn doen ze het vaak samen, later nemen ze het van de ouders over als deze het niet meer aankunnen, of zijn overleden. Broers en zussen zijn daarmee niet alleen de levenslange steun en toeverlaat, maar ook de formele belangenbehartiger.

Veel van de leden van KansPlus zijn broer of zus van iemand met een beperking en daar zijn we blij mee. Door het lidmaatschap steunen ze niet alleen KansPlus als belangenorganisatie, maar het biedt ons ook de mogelijkheid om hen van onze kant uit te steunen bij hun rol als belangenbehartiger. Omdat we de verbinding met broers en zussen belangrijk vinden, is onlangs besloten om een gezinslidmaatschap in te voeren. Dat betekent dat voor iemand met een beperking er één hoofdlid is die de contributie betaalt (vaak is dat een van de ouders), en waarmee ook de andere ouder en de broers en zussen automatisch lid kunnen zijn. Ongeacht of ze wel of niet nog thuis bij de ouders wonen.

Naast het bieden van individuele ondersteuning bij de belangenbehartiging – bijvoorbeeld via het Kennis- en adviescentrum – kunnen we ook andere vormen van ondersteuning bieden. Denk bijvoorbeeld aan een ontmoeting en uitwisseling van ervaringen met andere broers en zussen. Iedereen heeft zijn of haar eigen ervaring als broer of zus van iemand met een beperking. Velen kijken met warme gevoelens terug naar de tijd thuis, maar anderen hebben hier wellicht gemengde gevoelens over. Het horen van elkaars verhalen kan helpen het eigen verhaal en de eigen herinneringen een goede plek te geven. Tot enige tijd geleden hebben we een aparte ledengroep gehad voor broers en zussen die af en toe bijeenkomsten organiseerde. Toen bleek dat er geen behoefte meer was aan die vorm van ontmoeting, is daarmee gestopt. We zouden daarom ook graag van broers en zussen zelf horen waar ze behoefte aan hebben en hoe we daar vanuit KansPlus invulling aan kunnen geven. U kunt dit met ons en anderen delen in het commentaarveld onderaan deze pagina.

We vinden ook het leuk als u hier zelf uw ervaringen vertelt over wat het voor u betekent om een broer of zus te hebben met een beperking. Hoe was dat bijvoorbeeld voor u toen u zelf nog jong was, en hoe is het nu?

Laat het ons weten door een bericht achter te laten: