Minidocumentaire over dementie bij mensen met downsyndroom

Studenten van het Honours College van Rijksuniversiteit Groningen hebben een korte documentaire gemaakt over dementie bij mensen met downsyndroom. Dementie is bij hen vaak moeilijk vast te stellen, terwijl dit belangrijk is om de zorg, begeleiding en behandeling op de cliënt te kunnen afstemmen. Een goede samenwerking tussen familie en zorgprofessionals is hierbij belangrijk.

Hoe verliep het bij Arnoud en Rien?
In de documentaire vertellen Esther en Jacob Nanninga over hun neef Arnoud en de zussen Van der Wijst over hun broer Rien. Welke veranderingen bemerkten ze? Waardoor kregen ze het vermoeden dat er sprake was van dementie? Hoe verliep het contact en de samenwerking tussen de familie en de zorginstelling? Hoe werd de diagnose uiteindelijk gesteld en welke aangepaste zorg ontvangen Arnoud en Rien nu?

Waarom deze documentaire en wat ging eraan vooraf?
De studenten maakten de documentaire als eindopdracht voor het keuzevak Down & Alzheimer. Vooraf volgden ze lessen van verschillende professionals en een familie met ervaring met downsyndroom en dementie. Alain Dekker (hoofd van de afdeling PWO) is coördinator en docent van het keuzevak. In de documentaire komt ook Rixt Huls (arts verstandelijk gehandicapten bij Talant en onderzoeker bij PWO) aan het woord.

Wat is het doel van de documentaire?
Aan de ene kant willen de studenten aan familieleden van mensen met downsyndroom laten zien hoe het proces van dementie en diagnose kan verlopen. Aan de andere kant willen ze zorginstellingen ervan bewust maken hoe het proces door familie wordt ervaren. De documentaire belicht zowel de goede als de lastige punten.

Bron: https://www.alliade.nl/onderzoeksatelier/nieuws/981046/minidocumentaire-over-dementie-bij-mensen-met-downsyndroom