Werk en dagbesteding

Het is natuurlijk fijn om een baan te hebben waar je je geld mee verdient. Je hoort er dan helemaal bij en je hebt collega’s waar je overdag contact mee kunt hebben. Als je in staat bent om te werken, moet de gemeente je helpen een baan te vinden. Gemeenten maken hiervoor afspraken met bedrijven om ervoor te zorgen dat er voldoende goede banen zijn voor mensen met een beperking. Als er extra voorzieningen moeten komen om werken voor je mogelijk te maken, is dat ook iets waar de gemeente voor moet zorgen. Bijvoorbeeld als je een tijdje extra begeleiding op je werk nodig hebt om te leren je werk goed te doen.

Maar dat wil niet zeggen dat het ook altijd lukt om werk te vinden. Als dat niet lukt, heb je wel recht op een uitkering. Daardoor heb je in elk geval wel wat geld om van te leven.

In plaats van een betaalde baan is dagbesteding ook een mogelijkheid. Dat kan tijdelijk zijn om beter te kunnen ontdekken waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Maar het kan ook voor lange tijd zijn als een betaalde baan niet mogelijk is voor je.
In iedere gemeente is de dagbesteding anders geregeld. Daar kunnen we op deze website dus niet veel over vertellen. Als je daar meer over wilt weten, kun je het best een gesprek vragen met iemand van de gemeente die samen met je kan kijken waar je het best terecht kunt.