DigiD aanvragen onmogelijk voor wettelijk vertegenwoordigers

Onderstaande tekst is gepubliceerd in PlusPunt 66 van maart 2022.

Nog steeds is het niet toegestaan voor wettelijk vertegenwoordigers om met DigiD zaken te regelen voor hun kind, familielid of naaste met een verstandelijke beperking. KansPlus pleit al jaren voor een verbeterde wetgeving.

Linda logeert regelmatig bij ons en vindt het geweldig om dan naar een restaurantje te gaan of een ander uitstapje te maken. Daardoor kwam ons het gesprek met ouders op de QR code. Haar ouders vertelden dat het veel gedoe was om een papieren vaccinatiebewijs te krijgen. Ook kunnen zij geen DigiD voor Linda aanvragen omdat zij niet wilsbekwaam is. Een notariële volmacht verandert daar niets aan.

Ouders zijn zowel mentor als bewindvoerder en dit is vastgelegd bij de Rechtbank. Zij mogen Linda op alle vlakken vertegenwoordigen maar een DigiD kunnen zij niet aanvragen. Dit is bizar want wettelijk gezien mogen zij wel namens hun dochter handelen. Op papier hebben zij het goed geregeld maar in de praktijk gaat de deur voor ze dicht.

Wetgeving verbeteren

KansPlus pleit al jaren voor verbeterde wetgeving over dit onderwerp. Zelfs omroep MAX heeft in 2020 aandacht besteed aan dit onderwerp.

Mede met onze inzet is er op 31 januari 2022 vanuit Ieder(in) en tien collega organisaties, een brief gestuurd aan de Tweede Kamercommissie Digitale Zaken. Met hierin onderstaande tekst:

 Regelen beheer DigiD door wettelijk vertegenwoordigers

Mensen met onder meer een (ernstig) verstandelijke beperking en niet-talige mensen zijn niet in staat hun wettelijk vertegenwoordiger te machtigen om gebruik te maken van DigiD. Daarom moet hun wettelijke vertegenwoordiger het beheer kunnen krijgen over DigiD, ten behoeve van het regelen van administratieve en financiële zaken en inloggen in medische dossiers en bijvoorbeeld zaken te regelen rondom corona.

In 2018 heeft de toenmalige staatssecretaris de Tweede Kamer schriftelijk toegezegd dit te regelen (brief 2018-0000418721 met bijlage 1: Aanpak machtigingsoplossing (document 2018D39829)). Dit is tot nu toe niet gebeurd. Wettelijk vertegenwoordigers zijn daarom nog steeds genoodzaakt ‘zichzelf te machtigen’ om een DigiD aan te vragen en te gebruiken en zijn hiermee noodgedwongen in overtreding.

Wilt u de staatssecretaris vragen wanneer de beheerfunctie voor DigiD voor wettelijk vertegenwoordigers geregeld is?

Deel uw ervaringen

KansPlus gaat verder samen met EMB Nederland, SIEN, LFB en Dit Koningskind leden benaderen die hun bevindingen over dit onderwerp met ons willen delen. Met deze informatie kunnen wij samen een vuist maken richting de politiek.