Webinar gezond ouder worden met verstandelijke beperking
Iedereen wil gezond en fijn oud worden, ook mensen met een verstandelijke beperking.
De Academische Werkplaats GOUD (gezond ouder worden met een verstandelijke beperking) doet onderzoek naar wat bij mensen met een verstandelijke beperking hiervoor nodig is.
In het webinar van 16 december wordt kort verteld over de geschiedenis en missie van GOUD en wat er op dit moment bekend is over de door GOUD onderzochte interventies om gezond ouder te worden. Aan de hand van een casus zal stil worden gestaan bij het relatief veel voorkomen van slaap-, angst- en somberheidsproblemen en wat er op dit moment onderzocht wordt als het gaat om antipsychotica (gedragsbeïnvloedende geneesmiddelen) en waarom het vaak zo moeilijk is om deze af te bouwen. Ook zal er kort aandacht zijn voor de nieuwe richtlijn veroudering, die op dit moment ontwikkeld wordt.
Het webinar wordt georganiseerd door KansPlus, Sien, EMB Nederland, Dit Koningskind en 2CU, u bent van harte welkom!
Wanneer: 16 december om 19.30 uur Online via Teams.
Opgeven kan via de volgende link: https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/webinargezondouderworden16december2024
Spoed: De Algemene Vergadering van Leden van KansPlus (ALV) 30 november 2024 gaat niet door!
Beste bestuurder,
Tot onze spijt moeten wij de voor zaterdag 30 november 2024 in Houten geplande Algemene Vergadering van Leden van KansPlus (ALV) afzeggen.
De bijeenkomst wordt verschoven naar een nog te bepalen datum in januari 2025. Op een zo kort mogelijke termijn zullen wij u informeren over deze nieuwe datum.
Een samenloop van omstandigheden heeft ertoe geleid dat bestuur en landelijk bureau onvoldoende tijd hebben kunnen besteden aan de deugdelijke voorbereiding van de ALV. Daarbij kan worden gedacht aan de “broodnodige” aandacht voor recente ontwikkelingen binnen de sector, de pensionering van Dickie van de Kaa gevolgd door het vanaf 1 november inwerken van Mariska Schutte als nieuwe directeur, de beperkte menskracht binnen het landelijk bureau als gevolg van ziekte van een van de medewerkers.
Wij betreuren het dat wij de Algemene Vergadering van Leden van KansPlus op een zo laat moment moeten verschuiven en bieden onze verontschuldiging aan voor het daar door ontstane ongemak. Wij rekenen op uw begrip.
Bestuur en team kijken er naar uit om u in januari 2025 – tijdens een goed voorbereide Algemene Vergadering van Leden – te ontmoeten.
Met hartelijke groet,
Bestuur KansPlus.
Uitnodiging: kom naar de lotgenotencontactdag op 30 november
Uitnodiging: kom naar de lotgenotencontactdag op 30 november
Datum: Zaterdag 30 november
Tijd: 9:30 – 14:30 uur
Plaats: Emiliusschool, Son en Breugel
Kosten: Gratis deelname, ook voor niet-leden. Inclusief koffie, thee en lunch
Andere ouders ontmoeten, ervaringen en zorgen delen en inspiratie opdoen? Kom naar de lotgenotencontactdag van EMB Nederland op zaterdag 30 november. De lotgenotencontactdag is er voor alle ouders, verwanten en vertegenwoordigers van kinderen met EMB. Lid van EMB Nederland of niet; dat maakt niet uit. Natuurlijk zijn kinderen ook van harte welkom.
Het programma bestaat uit twee inspirerende parallelsessies. Suus van het Belevingshuus verzorgt twee workshops voor ouders en kinderen. Eén vol tips en inspiratie voor activiteiten in en rondom het huis, en een beleeftheater met een toepasselijk Sinterklaas-thema. Parallel aan de workshops gaat het bestuur van EMB Nederland graag met ouders in gesprek over zorgen, verwachtingen en de toekomst. Waar loop je tegenaan? En waar zou EMB Nederland als belangenbehartiger haar pijlen op moeten richten?
Je kiest zelf of je een workshop bijwoont of in gesprek gaat met het bestuur. Aansluitend op de lunch vindt de algemene ledenvergadering van EMB Nederland plaats, waarin de onderwerpen uit de parallelsessies worden besproken.
De dag vindt plaats bij de Emiliusschool in Son en Breugel. Hier zijn aangepaste voorzieningen aanwezig.
Programma
9.30 – 10.00 uur Ontvangst met koffie / thee
10.00 – 10.45 uur Parallelsessies
- workshop
- gesprek met het bestuur
10.45 – 11.00 uur Pauze en wisseling
11.00 – 11.45 uur Parallelsessies
- workshop
- gesprek met het bestuur
12.00 – 13.00 uur Lunch
13.00 – 14:30 uur Algemene ledenvergadering
Workshops
Workshop 1. Doedels
De workshop Doedels is leuk voor kinderen, maar ook voor ouders en begeleiders. Doedels is een methode waarbij activiteiten in en rondom het huis centraal staan, waardoor ze op een laagdrempelige manier uit te voeren zijn. Doedels stimuleren de zintuigen en geven plezier. Zo zorgen ze voor echt contact.
Workshop 2. Beleef theater: Ooh, kom maar eens kijken!
Ervaar en beleef Sinterklaas, waarbij plezier beleven voorop staat! In dit sfeervolle beleeft-heater zorgt Pietje Suus met materialen en muziek voor een warme Sinterklaassfeer.
Parallelsessie: in gesprek met het bestuur van EMB Nederland
Om de belangen te behartigen van mensen met EMB en hun naasten, is het belangrijk om te weten wat er speelt. Daarom gaat ons bestuur graag met je in gesprek. Waar loop je tegenaan? Wat heb je nodig? En wat zou je graag zien van EMB Nederland? Deze gesprekken helpen ons bestuur om richting te bepalen en zijn input voor de Algemene Ledenvergadering in de middag.
Drugshandelaren en plofkrakers ‘op grote schaal’ actief in de zorg, kwetsbare patiënten in gevaar- rtl nieuws
RTL nieuws- Door Jasper Bunskoek en Koen Voskuil
Drugshandelaren, plofkrakers en geweldplegers zijn ‘op grote schaal’ actief in de zorgsector. Zonder opleiding behandelen ze kwetsbare patiënten, zoals mensen met dementie of een zware verstandelijke beperking. Terwijl de criminelen hun zakken vullen, brengen ze patiënten in gevaarlijke en vernederende situaties, waarschuwt de politie in een intern rapport.
In het kort
- De politie maakt zich ernstige zorgen over een ‘schrikbarende toename’ van zware criminelen die zonder diploma werkzaam zijn in de zorg.
- Met valse papieren staan ze aan het bed van kwetsbare ouderen, jongeren met problemen en mensen met een zware verstandelijke beperking.
- De criminelen verdienen goud geld en er zijn signalen dat zij kwetsbare cliënten uitbuiten door hen in te zetten voor criminele klussen. Ook wordt het werk in de zorg als een alibi gebruikt.
- De gezondheid en veiligheid van cliënten lijdt hieronder. Zij krijgen verkeerde zorg, worden verwaarloosd, gepest en getreiterd.
VACATURE commissielid KCOZ (lid-deskundige, arts VG)
VACATURE commissielid KCOZ (lid-deskundige, arts VG)
Op grond van de Wet Zorg en Dwang (Wzd) zijn zorgaanbieders in de sectoren VG en PG verplicht om aangesloten te zijn bij een commissie die klachten beoordeelt over een specifiek aantal Wzd onderwerpen. De Klachtencommissie Onvrijwillige Zorg (KCOZ) is zo’n klachtencommissie. Het betreft in hoofdzaak klachten over onvrijwillige zorgverlening. De klachtencommissie neemt daarover bindende besluiten. Klachten moeten op korte termijn worden beoordeeld, afhankelijk van de situatie binnen twee weken of binnen vier weken na ontvangst van de klacht. Ook kan de KCOZ gevraagd worden om in afwachting van de klachtbehandeling, een bepaald besluit of toepassing te schorsen.
De KCOZ is ingesteld door VGN, ActiZ, Ieder(in), LSR, LOC en KansPlus.
Voor de KCOZ zijn wij vanwege het vertrek van een van de leden op zoek naar een arts VG die met ingang van 1 januari 2025 als lid-deskundige kan deelnemen aan de behandeling van klachtzaken bij de KCOZ die afkomstig zijn uit de VG-sector.
Profiel
Degene die wij zoeken:
- is BIG geregistreerd en praktiserend arts VG
- heeft kennis van en affiniteit met het onderwerp onvrijwillige zorg in de VG-sector;
- is in staat zich onpartijdig op te stellen en objectief een oordeel te vormen;
- is voldoende en zo nodig op korte termijn inzetbaar voor de KCOZ;
- ervaring als lid van een klachten- of geschillencommissie in de zorg is een pré maar geen must, een inwerkperiode behoort tot de mogelijkheden.
Overig
Leden van de KCOZ worden benoemd voor drie jaar en kunnen aansluitend éénmaal worden herbenoemd. Leden van de commissie ontvangen per bijeenkomst vacatiegeld. Zittingen en overige besprekingen van de KCOZ worden online via Teams gehouden met incidenteel een bijeenkomst op locatie. Indien er naar een bijeenkomst gereisd wordt worden de reiskosten vergoed (OV 1e klasse danwel 0,37 ct./km). Gemiddeld zal het KCOZ lidmaatschap een tot twee dagdelen per maand vergen; het werk dient zich echter onregelmatig aan. Inzet wordt altijd in overleg met de ambtelijk secretarissen bepaald.
Vragen over de vacature kunt u stellen via secretaris@kcoz.nl of 085-07 72 060. Meer informatie over de KCOZ: www.kcoz.nl
Reageren?
Brieven met cv kunnen vóór 4 november 2024 worden gericht aan: secretaris@kcoz.nl Uw sollicitatie wordt vertrouwelijk behandeld en uw gegevens worden na afronding van de procedure vernietigd. Gesprekken vinden plaats in week 46 en/of 47.
Themadag Autisme & verstandelijke beperking
Heb jij te maken met Autisme en verstandelijke beperking? Wil je ervaringen uitwisselen met anderen? Op 27 november van 10 tot 16 uur organiseert de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) een themadag Autisme & verstandelijke beperking speciaal voor naasten van mensen met autisme & VB. Tijdens de dag houden Steven DeGrieck en Swetlana Westermeijer lezeingen over de beleving en het perspectief van familie. Ook zijn er speciale workshops.
Wil je weten hoe het programma eruit ziet of wil je je aanmelden: kijk dan autisme.nl.
Meld je hier direct aan.