Handreiking Wet zorg en dwang voor ouderinitiatieven en zzp'ers

Op 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang (Wzd) in werking getreden voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (dementie). Ook bewoners van ouderinitiatieven kunnen hier mee te maken krijgen. Als er onvrijwillige zorg moet worden gegeven, moet er altijd een stappenplan worden gevolgd.

In opdracht van VWS heeft Naar-Keuze een handreiking geschreven voor ouderinitiatieven. In de handreiking wordt beschreven hoe bestuurders van ouderinitiatieven om kunnen gaan met de Wet zorg en dwang.  Ook heeft Naar-Keuze in opdracht van VWS een handreiking geschreven voor zzp’ers. In deze handreiking wordt beschreven hoe freelancers en zzp’ers om kunnen gaan met de Wet zorg en dwang. Wat moet er geregeld worden?
Op dit moment is nog niet helder hoe kosten betaald moeten worden die verbonden zijn aan de invoering van de Wzd. Er moet bijvoorbeeld een zorgverantwoordelijke (coördinator) worden aangesteld als er sprake is van onvrijwillige zorg. Echter; coördinatie van zorg mag officieel niet betaald worden met PGB. Het inschakelen van een Wzd-functionaris of externe deskundige ligt ook lastig. Deze vraagstukken worden nog nader door VWS uitgewerkt.

U vindt de digitale versie van de handreiking voor ouderinitiatieven  en de handreiking voor zzp’ers hier.

Gedrukt exemplaar
Wilt u de handreiking voor ouderinitiatieven per post ontvangen? Maak dan € 3,00 over op bankrekening NL 09 INGB 000 396 27 93 t.n.v. NAAR-KEUZE te BORNE o.v.v. handreiking Wzd voor ouderinitiatieven en uw naam en adresgegevens. Naar-Keuze stuurt u een gedrukte versie van de handreiking toe.

Drukversie
Van beide handreikingen beschikt Naar-Keuze over de drukversies. Wilt u zelf de handreiking laten drukken/kopiëren, stuur ons dan een mail. Dan ontvangt u via Wetransfer de drukversie.