Lokale netwerkbijeenkomsten

Lokale belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke beperking is erg belangrijk. Dit geldt over de volle breedte van mensen met een ernstige meervoudige beperking tot mensen met een lichte verstandelijke beperking en mensen met bijkomende problematiek, zoals bijvoorbeeld autisme. De lokale belangenbehartiging is niet alleen omdat de gemeente in het kader van de Wmo verantwoordelijkheid heeft voor de zorg voor mensen die geen intensieve zorg en ondersteuning nodig hebben. Maar ook voor mensen die intensieve zorg nodig hebben vanuit de Wlz zien we dat besluiten die belangrijk zijn voor hun dagelijkse kwaliteit van leven lokaal genomen worden: door bestuurders en managers van zorginstellingen. Voor kinderen die naar school gaan in het speciaal onderwijs of in het passend onderwijs zijn het de schoolbestuurders en lokale samenwerkingsverbanden die belangrijke besluiten nemen.

Voor slagvaardige collectieve belangenbehartiging op dit niveau is het belangrijk dat belangenbehartigers uit verschillende domeinen en organisaties elkaar af en toe kunnen ontmoeten om ervaringen en kennis te delen. En ook om te ontdekken waar gelijke belangen liggen en het goed kan zijn om samen op te trekken.

Om deze ontmoeting mogelijk te maken organiseren KansPlus en Sien in een zestal regio’s van het land netwerkbijeenkomsten voor mensen die actief zijn in de lokale belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor deze bijeenkomst gaan uitnodigingen naar leden van cliëntenraden bij zorginstellingen, medezeggenschapsraden in het (speciaal) onderwijs, adviesraden sociaal domein, ouderinitiatieven en andere lokale belangenorganisaties. Ook mensen die niet in een georganiseerd verband actief zijn in de belangenbehartiging zijn uiteraard van harte welkom.

Voor deze bijeenkomsten worden ook leden van de gemeenteraden uitgenodigd, zodat er een directe verbinding kan ontstaan tussen de belangenbehartigers en de mensen die op lokaal niveau politiek verantwoordelijk zijn voor de zorg en ondersteuning.

Thema

Een belangrijk onderwerp dat op de bijeenkomst aan de orde zal komen is de uitwerking van het VN-verdrag voor mensen met een beperking. We merken dat bij de uitwerking van dat verdrag vooral gekeken wordt naar mensen met een fysieke beperking en dat er weinig wordt nagedacht over wat dit verdrag kan betekenen voor mensen met een verstandelijke beperking; zeker niet voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking. In 2018 is hierover een manifest opgesteld door 15 VG belangenorganisaties. Dit manifest willen we als uitgangspunt nemen om van gedachten te wisselen over mogelijkheden in uw eigen gemeente/regio om het verdrag zo uit te werken dat het op individueel niveau bijdraagt aan de zingeving van het bestaan en aan kwaliteit van leven.

Naast dit onderwerp is er uiteraard ook ruimte om eigen , lokale thema’s aan de orde te stellen. U kunt vooraf desgewenst aangeven over welke onderwerpen u graag meer wilt horen vanuit de doelgroep zelf.

De bijeenkomsten vinden plaats in de volgende regio’s:

Regio Datum en tijd Locatie
Groningen/Drenthe 25 februari, 19.30 – 21.30 uur De Schulp, Buizerdlaan 10 , Assen
Provincie Utrecht 24 februari, 19.30 – 21.30 uur Het Veerhuis, Nijemonde 4, Nieuwegein
Noord Holland (ten noorden van het Noordzeekanaal) 12 maart, 19.30 – 21.30 uur Wijkcentrum Mare Nostrum, Arubastraat 2  Alkmaar
Zuid Holland (ten noorden van de A12) 26 februari, 19.30 – 21.30 uur De Eendenkooi, Kooikersplein 1, Zoeterwoude
Noord Brabant (het gebied van Tilburg tot Bergen op Zoom) 3 maart, 19.30 – 21.30 Campanile hotel, Minervum 7090, Breda
Provincie Limburg 4 maart,19.30 – 21.30 uur Het Forum, Elmpterweg 50, Roermond

Voor een goede voorbereiding van de bijeenkomsten is het belangrijk dat u zich vooraf aanmeldt. U kunt daarbij zelf ook onderwerpen aangeven die graag aan de orde wilt hebben tijdens de bijeenkomst. U kunt zich aanmelden via deze link.

Voor vragen kunt u contact opnemen met p.vandesiepkamp@kansplus.nl.

Download links voor genoemde documenten:
Manifest VN verdrag voor mensen met een verstandelijke beperking
Het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking: Handreiking voor cliëntenraden in de VG-sector