Brief aan Kamer: Maak vaart met het verbeteren van digitale toegankelijkheid

De toegankelijkheid van digitale inlogmiddelen van de overheid laat sterk te wensen over. Dit geldt ook voor websites en apps. Mensen met een beperking kunnen daardoor niet zelfstandig gebruik maken van de dienstverlening van de overheid. In een brief aan de Tweede Kamer doet Ieder(in) samen met 10 andere belangenorganisaties, waaronder KansPlus, de oproep om vaart te maken met het verbeteren van de digitale toegankelijkheid.

Op 10 december staat het Algemeen Overleg Digitalisering op de agenda van de Vaste Commissie van het ministerie voor Binnenlandse Zaken. Twee onderwerpen op de agenda zijn van groot belang voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperking en ouderen:

  1. Voortgang rond de aanpak Digitale Toegang
  2. Verbeteren Dienstverlening burgers (van website en apps).

KansPlus vraagt vooral aandacht voor een goede regeling voor het machtigen voor wettelijk vertegenwoordigers. We hebben dit onderwerp al verschillende keren aan de orde gesteld. Het machtigen van een wettelijk vertegenwoordiger om gebruik te maken van DigiD is géén optie voor mensen met een ernstig verstandelijke beperking en mensen met bijvoorbeeld dementie. In het regeerakkoord staat daarom, dat er een machtigingsfunctie komt voor wettelijke vertegenwoordigers. De staatssecretaris heeft in 2018 toegezegd dit te regelen. Dit is niet gebeurd. Wettelijk vertegenwoordigers zijn daarom genoodzaakt ‘zichzelf te machtigen’ om een DigiD aan te vragen en te gebruiken en zijn hiermee noodgedwongen in overtreding. Daarom vragen alle organisaties nogmaals dit te regelen.

De volledige brief kunt u hier lezen.

Brief cie BiZa AO Digitalisering 10 december

Kijk ook op https://iederin.nl/brief-aan-kamer-maak-vaart-met-het-verbeteren-van-digitale-toegankelijkheid/ voor het bericht van Ieder(in).