Deelnemers gezocht voor pilot Goed Leven Plan

Wat?
Zorgkantoren en aanbieders van onafhankelijke cliëntondersteuning bekijken hoe een onafhankelijke cliëntondersteuner naasten verder kan helpen bij het organiseren van de zorg voor later. Met steun van het ministerie van VWS werken ClientondersteuningPLUS en Menzis samen met andere aanbieders van onafhankelijke cliëntondersteuning en zorgkantoren aan de ontwikkeling van een Goedlevenplan.

Wat is een Goedlevenplan?
GoedLevenPlan: een methode waarmee de toekomstige zorg en ondersteuning in kaart gebracht kan worden en georganiseerd. Dus ook als direct betrokkene naasten ( ouders) dat niet meer kunnen vanwege bijvoorbeeld de leeftijd.

Deze pilot maakt deel uit van het programma VWS Volwaardig leven. De doelstelling van Volwaardig Leven is om de gehandicaptenzorg en complexe zorg meer passend te maken en beter voor te bereiden op de toekomst.

Het Goedlevenplan helpt bij het in kaart brengen van het leven van familielid met een (verstandelijke) beperking. Dit helpt mensen in de omgeving, die niet in staat zijn de zorg voor hun familielid op zich te nemen. Natuurlijk vult iedereen op zijn eigen manier de zorg in. Maar het is fijn als degenen die de zorg – al dan niet tijdelijk – overnemen zo veel mogelijk achtergrond informatie hebben. Van de gezinssituatie en van de persoon met een beperking.

Samenwerking andere initiatieven
We kijken tijdens deze pilot met een schuin oog naar methoden die worden gebruikt door bijvoorbeeld Netwerk Rondom waar men met familie een zorgtestament opstelt. De Angelmanvereniging start met een verglijkbaar initiatief dat de naam Plan B heeft gekregen.

De pilot GoedlevenPlan biedt tevens handvatten bij het bespreekbaar maken van allerlei zaken die spelen in het leven van het familielid met een (verstandelijke) beperking. Maar ook onderwerpen die met andere familieleden en mensen uit het eigen netwerk besproken kunnen worden. En onderwerpen waarover met anderen in het netwerk van familielid met een beperking in gesprek kunt gaan, zoals bijvoorbeeld begeleiding of juridische vertegenwoordiging.

Ontwikkelingen digitale tool
Tegelijk met het Goedlevenplan wordt een digitaal hulpmiddel ontwikkeld dat familie en de persoon met beperking (indien mogelijk) altijd kan gebruiken om zijn wensen omtrent het leven kenbaar te maken. De deelnemende gezinnen krijgen de mogelijkheid om hier mee te werken.

Aanbod aan deelnemende gezinnen
Gedurende een jaar zal een zeer ervaren onafhankelijke cliëntondersteuner samen met het gezin werken aan de ontwikkeling van het eigen GoedLevenPlan. Als er naast de ontwikkeling van het GLP vragen naar voren komen zullen deze eveneens opgepakt worden door de OCO. Per gezin zijn 15 uur beschikbaar. Het gezin is bereid om mee te werken aan een kwalitatief onderzoek, eventueel bestaand uit een gesprek/ telefonisch interview of invullen van een vragenlijst. Uiteraard zullen alle resultaten anoniem gebruikt worden.

Meer informatie?
Neem contact op met Dorien Kloosterman, senior beleidsmedewerker bij KansPlus, via 06-46291032 of via d.kloosterman@kansplus.nl