KansPlus jaarplan 2021

Het jaarplan 2021 is een uitwerking van het strategisch beleidsplan 2019-2023 waarin zes bouwstenen de basis vormen. Dit jaarplan is geschreven terwijl de maatregelen en de gevolgen rondom COVID-19 nog steeds dagelijks merkbaar zijn in het leven van iedereen. Ook in het leven van mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten heeft de coronacrisis veel invloed en geeft het veel onzekerheid. In 2020 heeft het Kennis-en adviescentrum veel vragen beantwoord met betrekking tot de maatregelen die de zorgorganisaties namen. Zolang de pandemie niet verdwenen is, zal dit in 2021 ook het geval zijn.

KansPlus zal zich ook in 2021 inzetten voor de landelijke en lokale belangenbehartiging. Actief volgen wij de ontwikkelingen en nemen wij plaats aan tafels waar de onderwerpen die van -grote- invloed zijn op het leven van mensen met een verstandelijke beperking besproken worden. Zo waren we in 2020 zeer intensief betrokken bij de crisisbesprekingen over de coronamaatregelen in de gehandicaptenzorg. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit ook in 2021 noodzakelijk zijn.

In 2021 zal de bouwsteen ‘De dynamische organisatie met ruimte voor ontmoeting en het delen van ervaringen centraal staan’ en is er vanzelfsprekend ook volle aandacht voor de inhoudelijke koers met enkele speerpunten. Met name het kritisch volgen van de implementatie van de Wet zorg en dwang zal onze aandacht blijven vragen. Vooral de gevolgen voor cliënten en hun naasten. Ook zal de uitvoering van de in 2020 ingevoerde Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018) onze aandacht vragen. In de signalen die we in 2020 ontvingen blijkt dat de medezeggenschap in zorginstellingen nog sterk verbeterd kan worden op centraal en op lokaal niveau. De zeggenschap en medezeggenschap hebben enkele stappen teruggezet. De coronacrisis heeft dit ook scherp naar voren gebracht. Wij zullen de cliëntenraden informeren en adviseren door middel van bijeenkomsten (ook digitaal) , trainingen en nieuw informatiemateriaal zoals de medezeggenschapregeling, de bewaarkaart lokale raden, de inspraakbrochure. Een volledig overzicht van de speerpunten vindt u in het Jaarplan 2021.

Ook in 2021 ondersteunen wij van harte onze ledengroepen. Lokale activiteiten op het gebeid van vrijetijdsbesteding en lokale belangenbehartiging zijn essentieel en onmisbaar voor onze achterban.  Het samen zoeken naar de continuering van de activiteiten van de ledengroepen staat voorop. Ook nu dit in coronatijden vraagt om een andere benadering. Daarnaast moeten de besturen van de ledengroepen heldere informatie hebben over allerlei noodzakelijke administratieve processen die het werken met vrijwilligers faciliteren. Bijvoorbeeld vrijwilligersbeleid, reglementen en financiën.

KansPlus streeft naar samenwerking en bundelt de krachten waar mogelijk graag met andere organisaties. In eerste instantie richten we ons op belangenorganisaties van en voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar op gezamenlijke onderwerpen zal zeker ook samen opgetrokken worden met andere organisaties.

Met onverminderde inzet en betrokkenheid van het bestuur, medewerkers en vrijwilligers van het landelijk bureau wordt uitvoering gegeven aan de missie en visie van KansPlus. Als u meer wilt weten over de gehele inhoudelijke uitvoering dan nodigen wij u van harte uit het volledige jaarplan te lezen.

Jaarplan 2021