Verslag digitale bijeenkomst over moeilijk verstaanbaar gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking en het project WAVE

Op maandag 29 november gingen zo’n 15 naasten in gesprek met onderzoekers van het Project WAVE en medewerkers van KansPlus.
De afgelopen ruim 2 jaar hebben ‘outsiders’ voor de langdurige zorg binnen het project WAVE nieuwe perspectieven ingevoegd in complexe situaties van mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Outsiders zijn mensen die niet uit de zorg komen, maar wel relevante werk- en levenservaringen hebben.  https://www.projectwave.nl/nieuws-en-blogs/.

Het doel van de avond was om naasten van mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag hun visie te laten geven op de bevindingen van de ‘outsiders’ en deze te verkennen en te verdiepen.
Na een introductie van het projectWAVE gingen we in groepjes uit elkaar om te reflecteren op de  verwonderingen en worstelingen in de trajecten van de outsiders.

“Grappig, dat heb ik vroeger ook gedacht, maar nu ik zo lang in de zorg werk, weet ik dat de realiteit  toch anders is…”

“Ja, dat is een heel goed idee, maar hier doen wij dat anders…”

“Ja, we zouden willen dat er meer mensen waren maar er is nu eens een personeelstekort…”

“Ja, dat zouden we zeker willen doen maar daar is geen tijd voor…”

In de centrale terugkoppeling vielen de volgende onderwerpen op:

  • rol van naasten en die van zorgmedewerker: belangrijk om wederzijds informatie uit te wisselen en af te stemmen, niet steeds opnieuw zelfde verhaal moeten vertellen bij wisselend personeel, steun elkaar
  • naasten en met name ouders hebben gewaarborgde plaats in zorg, vaak levenslang en levensbreed
  • naasten moeten rol vaak opeisen, deze is tegenwoordig anders dan vroeger en dit wordt vaak niet gezien

Project Wave kan worden gevolgd via de website: www.projectwave.nl. Het komende half jaar wordt gestart met een leergang voor gedragskundigen, managers en teamleiders, zal er een reizende expositie worden gemaakt en worden er verschillende wetenschappelijke artikelen geschreven. Dit alles om de geleerde lessen én ook de ingewikkeldheden in de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag te blijven bespreken met elkaar. Hierin wordt waar mogelijk ook aansluiting  gezocht met KansPlus en andere geïnteresseerde familieleden.