Oproep aan Tweede Kamer: regel beheer DigiD door wettelijk vertegenwoordigers

UPDATE 17 MAART 2022:

Op 16 maart is namens EMB Nederland, Sien, Dit Koningskind, LFB en KansPlus opnieuw aandacht gevraagd om het beheer van DigiD door wettelijk vertegenwoordigers te regelen. In een brief aan de leden van de Vaste Commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer vragen de genoemde organisaties dit te regelen. Op 22 maart is er een commissiedebat. Lees hier de brief.

UPDATE: Het debat van 9 februari is uitgesteld. Er is besloten het debat op te splitsen in twee debatten. We blijven het regelen van het beheer van DigiD voor wettelijk vertegenwoordigers kritisch volgen.

Op 9 februari heeft de Vaste Commissie voor Digitale Zaken een debat met mevrouw van Huffelen, de nieuwe staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering, over de Digitaliserende Overheid.

Vanuit het Gebruikersnetwerk Digitale Inclusie, waarin KansPlus participeert, is in een brief input voor dit debat geleverd en is nadrukkelijk gevraagd wanneer het beheer van DigiD voor wettelijk vertegenwoordigers goed geregeld is.

KansPlus vindt het belangrijk dat wettelijk vertegenwoordigers van mensen met een (ernstig) verstandelijke beperking het beheer krijgen over DigiD voor het regelen van administratieve en financiële zaken en om te kunnen inloggen in medische dossiers en bijvoorbeeld zaken te regelen rondom corona. Al vanaf 2018 zijn daarvoor vanuit de toenmalige staatsecretaris toezeggingen gedaan. Maar tot op heden zonder resultaat.

We hopen dat de nieuwe staatsecretaris dit beheer zo snel mogelijk gaat regelen zodat wettelijk vertegenwoordigers niet langer genoodzaakt zijn ‘zichzelf te machtigen’ om een DigiD aan te vragen en te gebruiken en hiermee noodgedwongen in overtreding zijn. Nu digitalisering in het nieuwe kabinet een expliciet taakgebied is met een ‘eigen’ bewindspersoon hopen we op een spoedige regeling.

Lees hier de volledige brief van het Gebruikersnetwerk Digitale Inclusie.

Zie ook onze eerdere berichtgeving hierover op https://www.kansplus.nl/kennis-en-adviescentrum/elektronische-snelweg-nog-niet-voor-iedereen-begaanbaar/