KansPlus e.a.: gehandicaptenzorg zet in op eenzijdige oplossing personeelstekorten

Voor een achtergrondartikel in Zorgvisie is once vicevoorzitter José Laheij geïnterviewd over de effecten voor cliënten na het sluiten van het tranistieakkoord tussen zorgaanbieders (VGN) en zorgkantoren (ZN). Onderstaand treft u een deel van het artikel aan. Mocht u meer informatie willen hebben, stuur dan een mailtje naar d.kloosterman@kansplus.nl

 

Cliënten- en naastenorganisaties vrezen voor de effecten van het transitieakkoord voor de gehandicaptenzorg. Door de personeelstekorten zal er volgens dit akkoord een groot beroep op naasten moeten worden gedaan. De cliëntenorganisaties vinden dit een eenzijdige oplossing van het vraagstuk rondom personeelstekorten. “Een brede analyse van oorzaken is niet in dit akkoord opgenomen”, zegt José Laheij, vicevoorzitter van KansPlus.

Laheij, die ook spreekt namens de andere cliënten- en naastenorganisaties en Ieder(in), vertelt dat zij met de presentatie van het transitieakkoord vorig jaar al werden verrast over de nadruk die werd gelegd op de inzet van familie om een deel van de zorg over te nemen. “We zagen dat het akkoord blijft hameren op de inzet van naasten, technologie en ambulantisering om de personeels- en financiële tekorten op te lossen.”

Enorm zware belasting

Zij vreest de gevolgen voor mensen met een beperking en naasten als dat gebeurt. Ouders en familie van mensen met een beperking krijgen minder tijd voor hun eigen sociale leven, werk en inkomen komen onder druk te staan. “Het is een enorm zware belasting bij de huidige zorg die al levenslang en levensbreed geleverd wordt door naasten.  En het heeft consequenties voor mensen met…..