Doe mee aan ons onderzoek over onvrijwillige zorg en de Wet zorg en dwang!

Heb jij als cliënt, naaste of vertegenwoordiger ervaring met onvrijwillige zorg en de Wet zorg en dwang? Deel deze met ons door onderstaande vragenlijst in te vullen. En help ons zo in beeld te brengen hoe er het in de praktijk voor staat met de kennis over de wet én de toepassing van onvrijwillige zorg.

 

Wat is de Wet zorg en dwang en onvrijwillige zorg?

De Wet zorg en dwang (Wzd) zorgt voor betere bescherming van mensen die te maken krijgen met onvrijwillige zorg. De wet bepaalt of je zorg mag krijgen waar je geen duidelijke toestemming voor geeft. Of zorg die je niet wilt en waar je je tegen verzet. Dan gaat het bijvoorbeeld over medicatie of medische handelingen die je niet wilt of het beperken van je bewegingsvrijheid.

 

Voor wie is deze vragenlijst?

Je kunt de vragenlijst invullen als je:

 

  • een verstandelijke beperking hebt,
  • én zorg en ondersteuning in een instelling en/of thuis ontvangt van formele hulpverleners of een zorgorganisatie.  Ook je naasten en vertegenwoordigers kunnen de vragenlijst (eventueel samen met jou) invullen.

De vragenlijst

Welke ervaringen heb jij opgedaan met onvrijwillige zorg? En wat weet je van de Wet zorg en dwang? Heb je bijvoorbeeld informatie gekregen van je zorgaanbieder? En ken je de cliëntvertrouwenspersoon van de Wzd? Vul hier onze vragenlijst in. Dit kan tot en met 2 oktober.

Het invullen van de vragenlijst duurt 15 tot 20 minuten.

Waarom dit onderzoek?

Dit onderzoek is een samenwerking van de cliëntorganisaties Alzheimer NL, Ieder(in), KansPlus, LFB, het LSR en Per Saldo. De uitkomsten nemen we mee in gesprekken over het verbeteren van de Wet zorg en dwang met zorgorganisaties zoals de ActiZ, VGN en V&VN, en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zodat ook jouw ervaringen en die van je naasten en/of vertegenwoordiger gehoord worden.