Het Zorginstituut organiseert verwantenbijeenkomsten

Het Zorginstituut onderzoekt hoe zorg wordt gegeven aan mensen met een verstandelijke beperking op het moment dat er sprake is van probleemgedrag. In samenwerking met KansPlus worden een aantal bijeenkomsten georganiseerd om hierover mee te praten. Daarvoor nodigen we u van harte uit.
Het Zorginstituut houdt in de gaten of iedereen in Nederland zorg krijgt die goed is. Niet te veel en niet te weinig en goed afgestemd op wat een cliënt nodig heeft. Dit heet “zinnige zorg”. Het zorginstituut onderzoekt in een project hoe de zorgverlening loopt bij mensen met een verstandelijke beperking als er sprake is van probleemgedrag, zoals agressie of zelfverwonding. Als iemand bijvoorbeeld agressief raakt, betekent dit dat er iets aan de hand is, maar wat? Omdat gedrag vaak een signaal kan zijn van een onderliggend probleem dat moeilijk te duiden is, wordt dit ook wel ‘moeilijk begrepen’ of ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’ genoemd. In het onderzoek willen zij onder andere kijken naar de ervaringen van naasten.

Bent u nauw betrokken bij iemand met een verstandelijke beperking die probleemgedrag heeft laten zien? Hoe is toen gezocht naar oorzaken van dit gedrag? Hoe werd u hierin betrokken? Wat heeft u geholpen in deze situatie? Wat had u liever anders gezien? Is uw bijdrage hierin meegenomen en hoe is dat gedaan?
Hierover gaat het zorginstituut graag met u in gesprek. Uw ervaringen kunnen zij op deze manier meenemen als waardevolle informatie in hun werk met als doel om de zorg te verbeteren.

Voor wie is de bijeenkomst bedoeld?
Met ‘verwanten’  worden familieleden of anderen bedoeld die zich op persoonlijk vlak verwant voelen met iemand met een verstandelijke beperking en probleemgedrag. Het gaat daarbij om mensen met een verstandelijke beperking die een indicatie hebben voor een zorgprofiel die ook wel VG 6 of VG 7 genoemd wordt.

Data, locaties en tijden:

• Nijmegen: dinsdag 3 maart 18:30 – 21:00
• Enkhuizen/Heerhugowaard: maandag 23 maart: 13:30 – 16:00 in Het Zakenstation (Stationsplein 99 1703 WE Heerhugowaard)
• Dordrecht / Zwolle: dinsdag 21 april 16:00 – 18:00 met hapje erna.

Meer informatie over het project vindt u via deze link. U kunt ook bellen naar 0652396721 voor meer informatie. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar zzghz@zinl.nl
met uw contactgegevens.
Als u zich aangesproken voelt, graag tot snel!

zin Uitnodiging verwantenbijeenkomsten def